Putine preparate pentru mic dejun, pranz sau cina vor iesi bine fara a masura, chiar si cu aproximatie, 9 ingredientele. Afla din acest articol ce solutii ai la indemana pentru a face fata cerintelor, indiferent de reteta pe care decizi sa o abordezi.
Lingurita, lingura, polonic
Le ai deja in casa, in sertarul cu tacamuri, si le folosesti zilnic, desi poate fara a sti exact ce si cat poti cantari cu ele.
Cel mai frecvent utilizezi lingurita pentru a aproxima cantitatea de cafea macinata pe care o pui in ibric, cea de zahar cu care indulcesti ceaiul sau sarea pe care o adaugi in mancare.
O poti folosi si pentru faina, desi este destul de mica, mai potrivita pentru acest ingredient fiind lingura.
Pentru a putea beneficia insa de ajutorul acestor instrumente foarte simple care te pot ajuta sa cantaresti alimente, este necesar sa stii capacitatea fiecaruia.
Aceasta variaza in functie de produsul a carui greutate vrei sa o evaluezi. Astfel, cand vine vorba despre faina, o lingurita rasa inseamna 4g, una cu varf 6g, o lingura rasa 12g, iar o lingura cu varf contine 25g.
Daca lucrezi cu zahar tos, intr-o lingurita rasa vei putea include 5g, iar daca o umpli cu varf, 8g, intr-o lingura rasa iti vor incapea 16g, iar intr-una cu varf 23g.
Pentru retetele de prajituri care includ zahar pudra este bine sa stii ca o lingurita rasa are 4g, iar una cu varf 6g, o lingura rasa este echivalenta cu 17g, iar una plina cu varf inseamna un adaos de 25g. Poti folosi aceste tacamuri si pentru a cantari lichide.
Astfel, intr-o lingurita poti include 5ml de apa, vin, otet etc., iar o lingura poate cuprinde 15ml. O solutie foarte la indemana si utila pentru masurarea unor cantitati mai mari de lichid este polonicul, care, in formatul sau mare, pentru supa, are o capacitate de 400ml.
Nu ezita sa apelezi la el pentru a servi portii potrivite la fiecare masa.
Cana sau paharul de 250ml
Tot din categoria dotarilor pe care le ai la indemana fara sa stii, sau pe care poate le folosesti deja, iti aducem aminte ca surse bune de informatii despre greutatea ingredientelor sunt si paharul si cana. Cea mai folosita este de regula cana obisnuita in care poti pune cam 250ml de apa.
Conform specialistilor si testelor facut, poti utiliza un astfel de recipient pentru a cantari 130g cacao pudra, 70g cocos razuit, 180g cuscus, 140g de faina alba sau 180g faina de malai, 150g mazare boabe, 200g gris, 120g lapte praf, 340g miere sau sirop, 200g de orez, 60g pesmet, 300g sare, 100g zahar pudra sau 200g zahar tos.
Masuratori pentru alcool
Pentru cei care obisnuiesc sa pregateasca cocktailuri acasa si pentru profesionisti, exista masuratori standard sub forma a doua cupe cu fund comun, fiecare dintre ele avand capacitate diferita.
Tot pentru evaluarea lichidelor in general este bine sa stii ca un pahar de lichior are capacitatea de circa 45ml, un model Hurricane, cu picior si baza rotunda ajunge pana la 500ml. Variantele pentru brandy si whisky pot fi umplute cu 100ml lichid iar cele mici de tuica sau de shoturi pot accepta un volum de la 30 pana la 50ml.
Cupe si scafe pentru masurat
In foarte multe magazine online si traditionale vei gasi seturi de cupe pentru masurat. Cu format similar celor utilizate pentru estimarea dozei la siropurile medicinale aceste instrumente variaza intre obicei ca si capacitate intre 60 si 240ml dar vei gasi si versiuni mai mici si mai mari.
Scafele au formatul similar unei mici lopeti cu laturile inalte si sunt folosite in principal pentru a cantari faina, boabe de cafea etc. Vei gasi insa si modele concepute pentru lichide, cu interiorul complet inchis. Atat cupele cat si scafele sunt prevazute cu maner pentru a fi folosite mai usor.
Vas sau cana gradata
Cana gradata lipseste din putine gospodarii si este unul dintre cele mai simple instrumente concepute special pentru a cantari ingrediente la care poti apela.
Capacitatea sa totala difera in functie de model cele mai multe fiind incadrate insa intre 300 si 1000ml. Majoritatea au doua scale una pentru lichide exprimata in mililitri si alta pentru faina in grame.
Unele versiuni vor avea insa gradatii suplimentare pentru zahar cafea sau ulei. Vei mai gasi de asemenea si optiuni care includ alternativa in uncii (fl oz) si care te ajuta sa te adaptezi mai usor la retetele pe care le preiei de pe site-urile in limba engleza.
Daca nu ai o astfel de masuratoare este bine sa stii ca poti aproxima o uncie folosind doua linguri pline cu ingredientul respectiv.
Cantarul de bucatarie
Bineinteles cea mai simpla si mai sigura metoda este sa apelezi la un cantar de bucatarie. Poti opta pentru versiunile ieftine mecanice fara functii suplimentare care iti arata direct greutate fara a fi nevoie nici macar sa apesi pe vreun buton On/Off.
Nu au nevoie de baterii iar singurele elemente la care trebuie sa fii atent cand le cumperi in afara de brand sunt greutatea minima si maxima acceptata si diviziunea de masurare.
Pentru cei care prefera optiunile moderne cu afisaj digital memorie functie de adunare sau de modificare a valorii zero pentru a putea cantari ingredientele cu tot cu vasul in care se afla exista o multitudine de optiuni.
Vrei sa poti masura in acelasi timp si caloriile?
Tot un cantar te poate ajuta daca cauti o versiune care contine in memorie o baza de date cu cele mai populare ingrediente.
Daca pana acum am vorbit despre cantare de masa micute si discrete concepute pentru a fi asezate pe un suport orizontal si a masura cantitati mici este bine sa stii ca mai exista si cantare cu arc care se tin in mana mai potrivite pentru greutati mai mari.
Un astfel de instrument iti va fi de exemplu de folos daca cumperi din piata saci de cartofi ceapa sau fasole ori carne de porc pentru sarbatori.
Sunt impresionat de cat de mult conteaza cantitatea corecta a ingredientelor in prepararea unui fel de mancare. Acest articol mi-a deschis ochii si acum voi fi mai atent la cantarirea ingredientelor atunci cand gatesc.
Am avut mereu probleme in a cantari corect ingredientele, dar acum am gasit solutii simple si eficiente. Articolul ofera sfaturi clare si usor de urmat pentru a evita erorile in bucatarie.
Articolul este foarte util pentru cei care iubesc sa gateasca si vor sa obtina rezultate perfecte. Invata cum sa cantaresti corect ingredientele pentru a urma retetele preferate cu precizie. Aceste sfaturi vor garanta ca vei obtine mereu mancaruri delicioase.
Apreciem faptul ca articolul abordeaza si aspecte legate de diferite tipuri de cantare si modalitati de a calibra cantarele. Aceste informatii sunt extrem de valoroase pentru cei care doresc sa investeasca intr-o cantar electronic sau mecanic si sa obtina rezultate precise.
Cantarirea corecta a ingredientelor este cruciala in bucatarie, mai ales cand vine vorba de retete mai complexe sau de patiserie. Cu ajutorul acestui ghid detaliat, oricine poate invata cum sa cantareasca ingredientele corect si sa obtina preparate delicioase.
Articolul este foarte util pentru persoanele care doresc sa gateasca cu precizie si sa obtina mereu rezultate perfecte. Metodele prezentate sunt simple si usor de urmat, iar sfaturile oferite sunt extrem de practice.